Nicaragua si pactul cu filtrul V60
Nu-i așa că uneori, boabele de cafea proaspăt prăjită îți stârnesc pofta? E chiar foarte firesc instinctul de a mânca o boabă de cafea. Aroma cafelei detectată de simțul olfactiv stimulează pofta de a gusta o boabă de cafea. O cafea proaspătă și corect prăjită trebuie să fie ușor casantă, să o poți sparge între degete. Nu de puține ori gustăm cafeaua imediat după ce iese din prăjitor, prin mestecare. Este un fel de a o evalua. Unora însă nu le plac sedimentele din ceașca de cafea și prin urmare au abandonat tehnica ibricului tocmai din cauza zațului sau a sedimentelor în suspensie pe care le întâlnești, în proporție mult mai mică și într-un french press.
Pentru băutorii de cafea limpede, strălucitoare recomandăm filtrul V60. Numele lui vine de la forma conului (pâlniei) în care are loc prepararea. Unghiul de înclinație al conului este de 60°. Producătorul Hario a lansat acest filtru în multe dimensiuni și forme, dar cea mai cunoscută variantă rămâne cea lansată cu mai bine de 10 ani în urmă. Pe piață se găsesc conuri V60 din ceramică, sticlă, cupru sau plastic BPA free și forumurile de specialitate sunt înțesate cu dezbateri asupra modelului câștigător. Noi recomandăm mai curând o atenție asupra filtrelor de hârtie folosite și bineînțeles asupra cafelei și râșnirii acesteia. Tehnica de preparare prin V60 a devenit foarte populară și are numeroase beneficii:
- Aparatura necesară preparării este relativ ieftină-comparabilă cu prețul unui ibric bun.
- Gustul final din ceașcă este memorabil.
- Este ușor de folosit.
- Un aspect important este cât de ușor se curăță după folosire.(Se înlătură filtrul de hartie folosit și se clătește conul).
Dacă respectați câteva reguli de bază ale preparării cafelei folosind un V60, aveți un rest de libertate considerabil, care vă îngăduie să râșniți mai fin sau mai grosier, în funcție de gust sau să modificați raportul apă/cafea de asemenea, în funcție de preferințe. Noi folosim pentru un filtru măsura 02, 26g de cafea proaspăt râșnită pentru a obține 340g de lichid. Poate părea complicat pentru cineva obișnuit cu folosirea ibricului, dar într-o lume (a cafelei) în continuă creștere, de ce să nu vrem să obținem cât mai mult de la această băutură minunată?!
În privința cafelei, am descoperit prin metoda de preparare V60, Nicaragua Finca El Bosque lasă la lumină cele mai apreciate caracteristici. Nicaragua este o țară cu o climă foarte favorabilă cultivării cafelei și în proporție de peste 95%, cafeaua din Nicaragua provine din culturi crescute la umbră, ceea ce îi asigură acesteia o dezvoltare lentă, propice pentru a dobândi un gust dulce apreciat de băutorii de cafea. Nu întâmplător am adus acest microlot de cafea, pentru că pe lângă boabele foarte mari și uniforme de cafea nicaraguană, Finca El Bosque a rezervat o parte din producția sa procesării honey. Așa am obținut în ceașcă un corp mătăsos, deosebit de delicat, atingerea de ciocolată și note dulci de fructe proaspete, specifice regiunii Nuova Segovia, de unde provine această cafea atât de apreciată.
O recomandăm iubitorilor de finețuri și mai ales celor care încă nu au băut o Nicaragua Finca El Bosque, prăjită de Uzina.