Descriere
Columbia Embrujo Shaman Carbonic Maceration Natural, Finca El Embrujo, Ignacio Rodriguez, Caldas, G1, lot 2023-2024, procesare Experimental – Carbonic Maceration, 88 puncte SCA, cafea Arabica 100%
Numele „Embrujo” provine din cuvântul spaniol pentru „vrajă”. Ignacio Rodriguez (proprietarul fermei El Embrujo) crede că o cafea de specialitate cu adevărat excelentă va evoca „magia cafelei” pentru băutori. Acest lot delicios, Shaman Carbonic Maceration Natural, este într-adevăr o experiență magică și credem că vă veți bucura de notele sale de must de struguri, ciocolată neagră și fructe tropicale.
Ignacio investește inclusiv într-un laborator de microbiologie pentru a înțelege și mai bine procesele producției de cafea la nivel microbiologic și, în cele din urmă, pentru a obține și mai multă consistență și aromă în loturile sale. În acest scop, el se concentrează pe tranziția de la agricultura tradițională la una cu un accent mai mare pe cafele din gama funky, experimentale.
Lotul experimental Shaman conține varietățile Castillo și Colombia și a fost realizat prin macerare carbonică naturală. Acest lot a fost special procesat, astfel încât să ajungă să ofere acest profil de gust, foarte bine targetat, care se diferențiază de alte Columbii procesate natural sau anaerob.
Cireșele de cafea pentru acest lot sunt culese manual și exclusiv doar cele coapte, de culoare unitară. Odată ajunse la centrul de procesare din fermă, cireșele sunt spălate și sortate, pentru a le elimina pe cele coapte prea mult sau prea puțin. Mai apoi sunt transportate la benzi de transport unde sunt sortate manual, îndepărtându-se orice fructe deteriorate.
După sortare, cireșele sunt plasate în rezervoare din oțel inoxidabil in care se injectează CO2. Rezervoarele pe care Ignacio Rodriguez le-a instalat în 2022 pot stoca până la 4.000 kg de cireșe de cafea, astfel încât cu ajutorul acestor rezervoare de capacitate mai mare, loturi de fermentație extinsă sunt mult mai uniforme.
De obicei, în timpul fermentației, bacteriile ingerează oxigen și emit CO2. Când se injectează CO2, bacteriile care consumă CO2 devin mai active și creează un profil de aromă diferit decăt procesările anaerobe clasice. Cireșele fermentează în acest mediu bogat în CO2 timp de 120 până la 140 de ore.
Cireșele de cafea se usucă în uscătoare mecanice, care îi permit lui Ignacio să controleze temperatura și să proceseze cafeaua în mod constant la o scară mai mare.
Recomandăm acest lot deosebit în special pentru preparare la filtru (V60, Aeropress, French Press, etc.).